7 praktische tips voor intake- en sollicitatiegesprekken

Als kandidaten op gesprek mogen bij een van onze klanten, geef ik altijd de onderstaande tips mee zodat ze goed voorbereid op het gesprek verschijnen.

Zoek uit wie je gesprekspartner is

Kijk of je gesprekspartner een profiel heeft op LinkedIn. Niet te vinden? Probeer het via Google. Check de foto. Als je wordt opgehaald, herken je direct je gesprekspartner. Zoek ook uit wat zijn of haar achtergrond is; een techneut of juist een personeelsadviseur of recruiter. Pas je gesprek hierop aan. Ga niet te diep de techniek in als iemand geen technische achtergrond heeft.

Zoek meer informatie over de organisatie

Ga naar de website en bekijk wat voor soort organisatie het is. Wat doen zij, hoeveel medewerkers werken er en in welke branche zijn ze werkzaam. Ga ook na of je eerder voor een vergelijkbaar bedrijf of aan een soortgelijke opdracht hebt gewerkt. Met deze informatie in je achterhoofd kun je tijdens je gesprek makkelijk refereren en voorbeelden noemen.

Denk na over je kleding

Ook al is de intake pas over een paar dagen, denk alvast na over de kleding die je gaat dragen. Een eerste indruk maak je maar 1 keer.

Met deze kleding zit je safe:

Voor een managersfunctie of projectmanager: pak en overhemd. Ga je naar een bank of een organisatie in de juridische sector, kies dan voor een stropdas. Dit hoeft niet altijd, voor een industrieel bedrijf is het weer te netjes. Bij twijfel: draag een stropdas. En wellicht ten overvloede, maar een overhemd hoort altijd netjes gestreken te zijn.

IT specialist: pantalon of nette casual broek met een (gestreken) overhemd in de broek. Een colbertjasje maakt het compleet, samen met een nette riem en bijpassende schoenen. Mocht je gesprekspartner ‘minder’ netjes gekleed zijn, dan kun je altijd je jasje uit doen.

Geen teksten, plaatjes, overdreven merken of grote zakken op de pijp (worker). Een spijkerbroek kan, mits deze netjes en donker van kleur is. Uiteraard zonder vale plekken en gaten. Draag bij een zwarte broek geen witte schoenen. Let ook op bijpassende sokken (geen witte of sportsokken).

Te netjes is geen probleem. Te slordig wel, dan heb je direct een achterstand.

Uiterlijke verzorging

Zorg voor een verzorgd uiterlijk. Niet iedereen stelt tatoeages of piercings op prijs. Bedek deze. Ook een stoppelbaard is een risico. Een lekker luchtje is prima, maar overdrijf niet. Zijn je nagels geknipt en zonder zwarte randen? Draag geen opvallende sieraden.

Wat is de reistijd?

Zoek vooraf uit hoe lang de reistijd is. Moet je in de spits rijden, ga dan na waar normaal gesproken de files zijn. Bij een normaal traject neem je ongeveer 1,5 keer de tijd afhankelijk van de aangegeven reistijd. Hou ook rekening met parkeren, dit kan een kwartier extra in beslag nemen.

Liever een uur te vroeg en in je auto wachten of koffie in de buurt halen, dan 10 minuten te laat. 10 minuten voor het gesprek aanwezig zijn maakt een goede, serieuze indruk. Soms kun je er echt niets aan doen dat je te laat bent. Zorg dan dat je de naam en het telefoonnummer van de contactpersoon bij je hebt en bel 5 minuten voor de afgesproken tijd dat je door omstandigheden later komt.

Hoe bereid je het gesprek voor?

Lees het functieprofiel door en bedenk waar je deze kennis eerder hebt gebruikt. Stel jezelf de  volgende vragen:

Tijdens het gesprek

Heb je vragen over je intake of op zoek naar een uitdagende opdracht? Bel mij gerust! Ik ben bereikbaar op 06-31770700